Selecteer een pagina

‘Hoe is het met je?’ Ja, druk..’

Die zin hoor ik iets teveel tegenwoordig.

Waar zijn we allemaal niet druk mee? Druk met het bedrijf, nieuwe klanten vinden, omzet genereren, zichtbaar zijn, goede content maken, netwerken, er mooi uitzien, leuk zijn, tijd hebben voor je vrienden, je gezin… je wilt gezond koken, je huis aan kant hebben, de was bijhouden, mee naar clubjes, luizenmoeder zijn, voorleesmoeder, mee naar excursies.

Een man, oh ja, die heb je ook nog… die wil ook aandacht. Een beetje seks kan ook geen kwaad! Ja maar… wanneer dan? ’s Avonds ben je moe, het weekend zit al vol en je wilt even niks… Nooit geweten dat je bij het circus zit. Al die ballen hooghouden!

Tijd voor jezelf.. QUÈ? Sounds like Chinese!

Prioriteiten stellen, tuurlijk, no problem. Correctie: voor anderen is dat nooit een probleem. Dat zie ik direct. En jij ook waarschijnlijk. Maar voor jezelf? Nee. Eerst zorgen dat iedereen kan bewegen en dan kom jij. Je zet de belangrijkste persoon op de laatste plaats. Ja, ik bedoel jou.

Wie kijk je elke ochtend in de spiegel aan? Wie verwaarloost zichzelf of stelt zich achter in de rij op? Wie bedenkt de leukste plannen, maar laat anderen eerst voorgaan? Wie is er ook alweer de draaiende motor van het gezin? Hmmm… tijd voor een stukje zelfreflectie misschien?

Vlieg je weleens? Ja? Dan herken je wat ik bedoel. De stewardess legt de veiligheidsinstructie uit: wie help je eerst als de zuurstofmaskers naar beneden komen? Wie zet je eerst dat masker op? Eerst jij, dán pas je kind.

Waarom ben je ondernemer geworden? Waarschijnlijk om vrijheid te ervaren. Vrijheid om te kiezen, vrijheid om te bepalen en vrijheid om te ervaren! Tegelijkertijd zit bijna elke ondernemer elke dag tot laat nog te werken. Nog even dit doen, nog even dat, nog even dat mailtje beantwoorden. Oh shit, ik moet nog factureren. ‘Mama komt zo!’

Vrijheid klinkt leuk, maar wat is dat nou eigenlijk? Vrijheid is eigenlijk niets anders dan kiezen. Kies in de eerste plaats voor jezelf. En geniet daarvan, los van het resultaat.

Ik hoor je denken: maar hoe dan? Ik neem je mee in mijn 3-stappen plan en leer je hoe je die vrijheid kunt ervaren!

1. KIES
Kies! Ja gewoon kies. Net zoals je kiest voor bloemkool of broccoli. Grappige is dat wanneer je onder druk staat, je zó kunt kiezen! Als ik jou 3 tellen geef om te kiezen, dan kies jij. Meteen! Kiezen is simpelweg een start, een actie om in beweging te komen. Of dat het juiste is, dat weet je niet. Maar neem eerst een stap!

2. DOE
Doen! Verbind een actie aan je keuze. Hoe klein ook, maar doe iets. Een actie brengt je weer in beweging. Of het de juiste actie is weet je niet, maar je komt verder dan wanneer je stilstaat. Je voldoening groeit weer. Het gevoel van ‘ik doe wat’ neemt weer toe!

3. GENIET
Geniet! Ja duh, hoezo dan? Gewoon, waardeer ieder stapje dat je zet. Als je niet van het kleine geniet, waardeer je de grote stappen ook niet. Je hoeft niet op tafel te springen en te dansen. Of uitgebreid achterover te gaan zitten: ‘Zo zeg, dat is pas écht genieten!’ Genieten hoeft niet groots, genieten mag klein. Zolang je zelf maar erkent dat je weer een stap(je) verder bent. Sta stil bij iedere stap die je neemt.

Wanneer je dit 3-stappenplan toepast, zit er gek genoeg in alle stappen al vrijheid. Dat ervaar je ook. Waarom? De touwtjes zijn in jouw handen: jij kiest, doet en geniet!

Maar hoe weet je dat je de goede keuze maakt? Dat weet je nooit! Je weet pas dat je een goede keuze gemaakt hebt, wanneer je überhaupt kiest en de actie doet. Mooie is, dat je altijd weer opnieuw kunt kiezen en weer een actie kan doen en weer kan genieten.

Eén van mijn motto’s is “Corrigeren kan je leren!” Blijf in beweging zou ik zeggen. Want ook ‘druk’ zijn is een keuze. Je kunt er ieder moment voor kiezen om het anders te doen. Dat besef dat je in alles kunt en mag kiezen is al vrijheid! Dan is vrijheid dus niet een bestemming, maar een vertrekpunt. Dan is vrijheid van jou.